Akademi Mevzuat Forumları
-
YazarCevap
-
Merhabalar. Ben 35. madde kapsamında görev yapıyorum ve mecburi hizmet yükümlülüğüm var. Önümüzdeki ay evleneceğim ve eşimin olduğu şehre mecburi hizmet devri yapmak istiyorum. Süreç nasıl işliyor bilgi verir misiniz?
20 Haziran 2023: 12:46 #4877Kanunda mecburi hizmetin yalnızca eş durumu ve sağlık mazereti sebebiyle devri mümkündür. Ama bunun için çeşitli şartlar var, mesela eşinizin olduğu yerde bir kadro kazanmanız gerekiyor, eşinizin özel sektördeyse son iki yıl içinde 360 gün kesintisiz sigorta primi olması gerekiyor. Bölümünüz kapalıysa veya bulunduğunuz yerde hizmetinize ihtiyaç yoksa bu açıdan olumlu değerlendirilebilir. Böyle durumda atandığınız kurum ile bulunduğunuz üniversite arasında yazışmalar yapılıyor ve YÖK’e bilgi veriliyor. Tüm prosedür tamamlanınca mecburi hizmetinizin devri yapılıyor.
22 Haziran 2023: 14:21 #5193Merhabalar ÖYP kapsamında yl. ve doktora eğitimimi tamamladım. kadromun olduğu üniversiteye döndüm. eşimin bulunduğu ilde kadro hakkı kazandığım taktirde bağlı olduğum üniversite muvafakat vermez ise istifa edip (senedi ödemeyi göze alarak ) kazandığım ilde göreve başlayabilir miyim ? Muvafakat verip vermeyeceğini önceden öğrenebiliyor muyum ya da geçebilmem için istifa seçeneği bana sunuluyor mu ? Kısacası süreç nasıl işliyor .
13 Mart 2024: 12:18 #5801Merhabalar ÖYP kapsamında yl. ve doktora eğitimimi tamamladım. kadromun olduğu üniversiteye döndüm. eşimin bulunduğu ilde kadro hakkı kazandığım taktirde bağlı olduğum üniversite muvafakat vermez ise istifa edip (senedi ödemeyi göze alarak ) kazandığım ilde göreve başlayabilir miyim ? Muvafakat verip vermeyeceğini önceden öğrenebiliyor muyum ya da geçebilmem için istifa seçeneği bana sunuluyor mu ? Kısacası süreç nasıl işliyor .
Muvafakat sürecinde kadro hakkı kazandığınız üniversite tarafından mecburi hizmetin devredilmesi için bağlı olduğunuz üniversiteye başvuru yapılacaktır. Akabinde ilgili bölüme de sorularak bağlı olduğunuz üniversite tarafından mecburi hizmet devrinin uygun olup olmadığı hususunda görüş beyan edilir ve evraklar YÖK’e gönderilir. YÖK Yürütme Kurulu nihai kararını verecektir. Muvafakat sürecini işletecekseniz şuan ki bölümünüzle görüşmenizde (olumlu görüş bildirilmesi için) fayda var.
Bunun dışında taahhütname senedini ödeyerek diğer tarafta başlayabilirsiniz. Bu durumda ödemeyle birlikte istifa edeceğiniz için muvafakata ihtiyacınız olmayacaktır. Akabinde dava açarak ödediğiniz parayı almanız mümkün. Sitemizin Emsal Mahkeme Kararları bölümünde bu konuyla ilgili paylaşılan örnekler mevcut.
18 Mart 2024: 10:59 #5805Öncelikle bir önceki yanıtınız için teşekkür ederim. Fakat sormak istediğim bikaç şey daha var. Mecburi hizmet devri olumsuz sonuçlandığı taktirde kazanmış olduğumuz kadroya atamamızın yapılması için istifa ederek (senedi taksitlendirerek) geçme şansımız olabiliyor mu süre açısından bi sıkıntı yaratır mı durum? çünkü mecburi hizmet devrinin nasıl sonuçlanacağını bilmiyorum bu durumun istifa yolu ile geçme fırsatını da engellemesini istemem.
18 Mart 2024: 19:37 #5811Öncelikle bir önceki yanıtınız için teşekkür ederim. Fakat sormak istediğim bikaç şey daha var. Mecburi hizmet devri olumsuz sonuçlandığı taktirde kazanmış olduğumuz kadroya atamamızın yapılması için istifa ederek (senedi taksitlendirerek) geçme şansımız olabiliyor mu süre açısından bi sıkıntı yaratır mı durum? çünkü mecburi hizmet devrinin nasıl sonuçlanacağını bilmiyorum bu durumun istifa yolu ile geçme fırsatını da engellemesini istemem.
İstifa ederek ayrılmanız hususunda herhangi bir süre kısıtı bulunmamaktadır. Bu durumda mecburi hizmet devrinin sonuçlanmasını bekleyebileceğiniz gibi süre sonunda veya beklemeden de istifa etmeniz mümkündür. Ancak atanmaya hak kazandığınız kadroda belirli bir süre içerisinde göreve başlamanız istenebileceğinden, devirle ilgili talep olumsuz sonuçlandıktan sonra istifa sürecini başlatmanız halinde süre açısından sıkıntı yaşamanız mümkün olabilecektir. Dolayısıyla atandığınız kadro ile ilgili göreve başlayacağınız üniversite ile iletişim halinde süreci yürütmeniz doğru olacaktır.
19 Mart 2024: 14:14 #5812Merhabalar sayın Yönetici, araştırmalarım sonucu mecburi hizmet devir taleplerinin genelde YÖK ve Üniversiteler tarafından olumsuz sonuçlandığı bilgisini aldım. Sitenizde emsal kararlar da bulunduğu için hem kendi adıma hem de merak edip buraya bakanlar için bilgi olması açısından sormak istedim, YÖK tarafından reddedilen mecburi hizmet devir işlemlerinde dava açarak kazanma olasılığı nedir veya belirli koşulların sağlanması mı gerekiyor? Geçmek istediğimiz bölümün ve kadronun bulunduğu bölümün ihtiyaç durumu mu önemli, yoksa sadece YÖK’ün 2015 yılındaki yazısındaki mazeret şartlarını sağlamak yeterli midir? Özellikle dava süreci olduğunda kararlar ne yönde oluyor bilgi verebilirseniz faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Zira senet miktarı çok yüksek olup ödeyemeyecek durumda olan ÖYP’liler de bulunmakta. Şimdiden teşekkürler.
27 Eylül 2024: 11:35 #5887Dava yoluyla mecburi hizmet devri yapabildiğimiz birçok akademisyen bulunmaktadır. Bağlı olduğunuz kadrodaki ihtiyaç durumu, geçiş yapılması halinde kamu hizmetinde bir aksama yahut eksiklik olup olmayacağı, geçiş yapacağınız yerdeki ihtiyaç durumu, eşinizin iş ve çalışma durumu vb. birçok unsura bakılmaktadır. Tek başına mazeret şartlarını sağlamak yeterli olmayabilecektir. Kadroyu dava yoluyla riske atmak istemediğimizde istifa yoluyla geçiş yapıp senetten kaynaklı para borcu için dava açılabilecektir.
30 Eylül 2024: 09:11 #5888 -
YazarCevap
- Bu konuya cevap yazmak için giriş yapmanız gerekmektedir.