Akademi Mevzuat Forumları
-
YazarCevap
-
Merhabalar ben ÖYP araştırma görevlisiyim. 35. Madde görevlendirmesinden kaynaklı toplam 7 yıllık mecburi hizmetimden 3 yılını tamamladım ve hala 4 yıl zorunlu görevim var. Şu an istifa ettiğim taktirde ne kadar ödemek zorundayım? Bu tutar senet üzerinde yazan miktar mı olacak? Kefillere bir zarar gelir mi bilgilendirirseniz çok sevinirim
7 Haziran 2023: 16:01 #4661Merhaba, istifa etmeniz halinde sorumlu olacağınız kısım senet üzerinde yazan meblağ değildir. Burada yazan tutar senet dolayısıyla kefillerin sorumlu olabileceği parasal üst sınırı ifade etmektedir.
Toplam mecburi hizmet süresinden yerine getirmiş olduğunuz kısmın mahsup edilmesi sonrası kalan süre kadarınca (4 yıl), 35. Madde kapsamında (son 4 yıl) içerisinde almış olduğunuz tüm ödemeler hesaplanarak faizi ve cezai şart tutarıyla birlikte size borç çıkarılacak ve talep edilecektir.
Ancak, akademide kangren haline gelen ve uzun yıllardır uyuşmazlık konusu olan bu konuyla ilgili çok önemli emsal kararlar alınmış ve ciddi kazanımlar elde edilmiştir. İstifa eden araştırma görevlilerine senet kapsamında borç çıkarılamayacağına ilişkin birçok karar sitemizin “Emsal Mahkeme Kararları” bölümünde mevcuttur. Halihazırda yürütülen çok sayıda dava yine bu kararlar ışığında kazanılmaktadır.
Dolayısıyla, istifa ettikten sonra dava açarak senet kapsamında hiçbir ödememe yapmamanız pek tabi mümkündür. Size ve kefillere bir zarar gelmeyecektir.
8 Haziran 2023: 14:57 #4674Teşekkürler. Peki istifa edince başka bir üniversitede çalışmaya devam edebilir miyim?
20 Haziran 2023: 12:37 #4875Merhaba, ben 2019 yılında özel sektöre geçiş yapmak için istifa ederek senet miktarını üniversiteye ödedim. O zaman görüştüğüm avukatlar ödemem gerektiğini söylemişti ama sonradan kazanılan davalar olduğunu duydum. Şimdi dava açsam ödediğim parayı iade alabilir miyim?
20 Haziran 2023: 12:43 #4876Ben kadromdan istifa etmek istiyorum. Senet kapsamında çıkarılacak borç tutarını bildiğim kadarıyla taksitlendirmek mümkünmüş. Borcu taksitlendirirsem kabul etmiş sayılmaz mıyım? Yine de dava açabilir miyim?
20 Haziran 2023: 12:48 #4878Merhaba, ben 35. Madde kapsamında görev yapan bir araştırma görevlisiyim. Görevlendirme yapılırken yüksek lisans için senet imzaladık ama doktora için imzalamadık. Şuanda sadece yüksek lisanstan mı sorumluyum? İstifa edersem doktora için borç çıkarırlar mı?
20 Haziran 2023: 13:05 #4882Teşekkürler. Peki istifa edince başka bir üniversitede çalışmaya devam edebilir miyim?
Evet edebilirsiniz. İstifa edince kadronuzun bulunduğu üniversite size borç çıkaracak ve bu borcu ödeme ve taksitlendirme taahhüdünde bulunduğunuz takdirde ilişiğiniz kesilecek. Daha sonra başka bir üniversitede çalışmaya başlayabilirsiniz. Akabinde ödeme veya taksitlendirmede yaptıysanız buna yönelik dava açarak bu tutarları geri alabiliyorsunuz. Sitede bu şekilde bir prosedür izleyerek ödediği parayı alan birçok kişinin mahkeme kararı örnek olarak paylaşılmıştır.
23 Haziran 2023: 06:58 #5337Merhaba, ben 35. Madde kapsamında görev yapan bir araştırma görevlisiyim. Görevlendirme yapılırken yüksek lisans için senet imzaladık ama doktora için imzalamadık. Şuanda sadece yüksek lisanstan mı sorumluyum? İstifa edersem doktora için borç çıkarırlar mı?
Mecburi hizmet yükümlülüğünde 2547 sayılı Kanun’un 35. Maddesi kapsamında bir diğer üniversiteye ne kadar süre ile görevlendirme yapılırsa, kişinin asıl kadrosunun bulunduğu üniversitede o kadar süre ile mecburi hizmet yükümlülüğü yerine getirileceği şeklinde bir yükümlülük yüklemektedir. Dolayısıyla istifa ettiğinizde mecburi hizmet hesabında yalnızca yüksek lisans süreniz değil, doktora süreniz de dikkate alınacaktır. Ancak çıkarılacak borç tutarı ile ilgili (doktora süreci dahil olsa bile) dava açılması halinde tazminat ödemesinden kurtulabilirsiniz. Sitede bu yönde birçok karar bulunuyor.
23 Haziran 2023: 07:02 #5338Ben kadromdan istifa etmek istiyorum. Senet kapsamında çıkarılacak borç tutarını bildiğim kadarıyla taksitlendirmek mümkünmüş. Borcu taksitlendirirsem kabul etmiş sayılmaz mıyım? Yine de dava açabilir miyim?
Merhaba borcu taksitlendirmeniz durumunda borcu kabul etmiş sayılmazsınız. Borçlu olmadığınızı tespit ettirmek için dava açabilirsiniz. Mahkemeler teminat ödemeniz karşılığında taksit ödemelerini de durdurabiliyor. Ancak yine de taksitlendirme başvurusu yaparken “yasal haklarım saklıdır” şeklinde bir şerh düşmeniz yerinde olacaktır.
23 Haziran 2023: 07:03 #5339Merhaba, ben 2019 yılında özel sektöre geçiş yapmak için istifa ederek senet miktarını üniversiteye ödedim. O zaman görüştüğüm avukatlar ödemem gerektiğini söylemişti ama sonradan kazanılan davalar olduğunu duydum. Şimdi dava açsam ödediğim parayı iade alabilir miyim?
Evet dava açabilirsiniz. Dava sürecinin doğru yönetilmesi halinde ödenilen tutarların iadesi mümkün ve zamanaşımı süresi 10 yıl. Bu süre içerisinde dava açabilirsiniz.
23 Haziran 2023: 07:04 #5340Merhabalar,
35. madde kapsamında doktorasını bitirip dönmüş bir araştırma görevlisiyim. Dr mezuniyetimin üzerinden 3,5 yıl geçti ve bölümümüzde öğrenci olmadığı için kadro verilmedi. Ben de başka bir üniversitede öğretim görevlisi kadrosuna girmeye hak kazandım. Eş durumu ya da sağlık mazeretimiz YÖKün istediği şartlara uymuyor. Yine de mecburi hizmet devri talep etmeli miyim? Yoksa üniversitemden senet karşılığını ödeyeceğimi söyleyip ayrılışımı mı almalıyım? Bu konuda çok tıkandım. Mecburi hizmet devri talep edilirse ve red gelirse sonraki süreçte ödeme yaparak ayrılmak bana bir engel doğurur mu?
5 Şubat 2024: 11:53 #5788Merhabalar,
35. madde kapsamında doktorasını bitirip dönmüş bir araştırma görevlisiyim. Dr mezuniyetimin üzerinden 3,5 yıl geçti ve bölümümüzde öğrenci olmadığı için kadro verilmedi. Ben de başka bir üniversitede öğretim görevlisi kadrosuna girmeye hak kazandım. Eş durumu ya da sağlık mazeretimiz YÖKün istediği şartlara uymuyor. Yine de mecburi hizmet devri talep etmeli miyim? Yoksa üniversitemden senet karşılığını ödeyeceğimi söyleyip ayrılışımı mı almalıyım? Bu konuda çok tıkandım. Mecburi hizmet devri talep edilirse ve red gelirse sonraki süreçte ödeme yaparak ayrılmak bana bir engel doğurur mu?
YÖK kanunu’nun 35. Maddesi ve İlgili YÖK genelgesi kapsamında eş durumu sağlık mazereti için öngörülen sebepler dışında yasal imkan olmaması dolayısıyla mecburi hizmet devrine muvafakat verilemeyecektir. Senet karşılığını ödemek yahut taksitlendirmek suretiyle ayrılış yaptıktan sonra eğer ödeme yaptıysanız iadesi için, taksitlendirdiyseniz taksit ödemelerinin yapılmaması için dava açmak gerekecektir. Mecburi hizmet devri talep edip süreci beklemeniz halinde kazandığınız kadroya yedek adayın çağrılması ya da kadronun iade edilmesi gibi tehlike olabilecektir.
8 Şubat 2024: 08:14 #5789Mecburi hizmet borcumun ne kadar çıkacağını üniversite mi hesaplayıp söylüyor? Değilse bu borcu nereden öğrenebileceğim ? Bir sorum da 6 yıl borçlandık diyelim ve son 6 aydır kendi üniversitemize dönmüş olalım. Borç hesaplanırken son 6 ay yani kendi üniversitemizde görev aldığımız zaman da borçlandırılıyor mu ?
18 Mart 2024: 19:24 #5810Mecburi hizmet borcumun ne kadar çıkacağını üniversite mi hesaplayıp söylüyor? Değilse bu borcu nereden öğrenebileceğim ? Bir sorum da 6 yıl borçlandık diyelim ve son 6 aydır kendi üniversitemize dönmüş olalım. Borç hesaplanırken son 6 ay yani kendi üniversitemizde görev aldığımız zaman da borçlandırılıyor mu ?
Mecburi hizmet borç hesaplaması üniversite tarafından yapılmaktadır. Bu hususta hesaplama yapılması talebinde bulunmanız halinde, toplam mecburi hizmet süresinden yerine getirmiş olduğunuz hizmet kadar kısmın mahsup edilmesi sonrası (sorunuzdaki 6 aylık süre) kalan süre kadarınca 35. Madde kapsamında almış olduğunuz tüm ödemeler hesaplanarak faizi ve cezai şart tutarıyla birlikte size borç çıkarılacak ve talep edilecektir.
19 Mart 2024: 14:15 #5813Merhabalar,
35. madde kapsamında senet ile ilgili bazı sorularım var. Yardımcı olursanız sevinirim.
Soru 0: Kalan zorunlu hizmet güncel araş. gör. maaşından hesaplanmıyor dimi ?
Soru 1:Senet hesaplanması ile ilgili adımlar aşağıdaki gibi mi ?
1)Yapılan tüm ödemeler doktora yaptığımız üniversiteden isteniliyor
2) Kalan hizmet süremizle orantılı kalan miktar hesaplanıyor
3) Kalan bu miktara, faiz ve cezai şartlar uygulanıyor.
Soru 2: Faiz yıllık cari faiz mi ? Mesela benim senedimde “faiz olarak cari yıllık faiz uygulanır yazıyor”
Soru 3: Cezai şartlar nedir ? Miktarı veya yüzdesi nasıl hesaplanıyor ?
Soru 4: Faiz ve cezai şartlar uygulandığında, kalan asıl para miktarına nasıl bir %’lik etkisi var? %50 ? %100 ?
En fazla ne kadar olabilir ?
Soru 5: Enflasyon ile ilgili bir katsayı ekleniyor mu ?
Teşekkürler
2 Nisan 2024: 22:20 #5837 -
YazarCevap
- Bu konuya cevap yazmak için giriş yapmanız gerekmektedir.